Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Πουρνάρια αντί φαρμάκων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο περιορισμός στη χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων και η αντικατάστασή τους με φυτά που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας, τονίστηκε στο «12ο διεθνές συνέδριο για τα μικρά μηρυκαστικά και το περιβάλλον διατροφής τους», που πραγματοποιείται από χθες στη Θεσσαλονίκη.
«Πουρνάρια και άλλα φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες, που υπάρχουν άφθονα στην ελληνική γη, μπορούν να αντιμετωπίσουν ορισμένες ασθένειες των αιγοπροβάτων αν τα καταναλώσουν, χωρίς να χρειαστεί να τους χορηγήσουμε φάρμακα», ανέφερε ο καθηγητής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ηλίας Κυριαζάκης.
«Στη χώρα μας η νομοθεσία επιτρέπει ακόμη και στο πλαίσιο της βιολογικής κτηνοτροφίας τη χρήση φαρμάκων στα ζώα που πάσχουν από κλινική ασθένεια. Ωστόσο, και στις περιπτώσεις που η χρήση φαρμάκων είναι απαραίτητη, μπορούμε να την περιορίσουμε», τόνισε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν δύο εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας μέσω της διατροφής, που εφαρμόζονται ήδη στη βόρεια Ευρώπη:
* Χορήγηση στα ζώα θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και
* Καθοδήγηση των ζώων κατά τη βόσκηση στην κατανάλωση συγκεκριμένων φυτών.
Το συνέδριο, που ολοκληρώνεται σήμερα, διοργανώθηκε από το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Σαραγόσας, με την υποστήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/10/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: