Πέμπτη 21 Ιουνίου 2007

Αδελφοποίηση του ΒΒΚΚ με το Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου της πόλης Uppsala της Σουηδίας


Η κυρία Μαλούπα παραλαμβάνει από τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου της Uppsala τη Δάφνη του Ληνναίου (Laurus nobilis).

Πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου στο Βοτανικό Κήπο της Uppsala (Σουηδία) η αδελφοποίηση του εκεί Πανεπιστημιακού Βοτανικού Κήπου με το Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων. Η τελετή έλαβε χώρα στο νεόδμητο τροπικό θερμοκήπιο, αμέσως μετά τα επίσημα εγκαίνιά του. Ανταλλάχτηκαν συμβολικά σημαντικά φυτά των δύο χωρών: η ελληνική πλευρά έστειλε ένα φοίνικα του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii), το οποίο είναι τρωτό ενδημικό του Αιγαίου με 12 πληθυσμούς παγκοσμίως, και η σουηδική πλευρά μας έδωσε μία Απολλώνια Δάφνη (Laurus nobilis), η οποία προήλθε από μόσχευμα του αυθεντικού φυτού που περίγραψε για πρώτη φορά επιστημονικά ο Ληνναίος! Το ΒΒΚΚ εκπροσώπησε η επιστημονική υπεύθυνη του Κήπου Δρ. Ελένη Μαλούπα, ενώ από ελληνικής πλευράς παρέστησαν ο κύριος Ανδρέας Οικονόμου, πρόεδρος των Φίλων της Βαλκανικής Χλωρίδας, και ο Δρ. Νικόλαος Κρίγκας, βιολόγος – ταξινόμος φυτών και επιστημονικός συνεργάτης του Κήπου.

Στη βραδινή δεξίωση των εθνικών εκπροσώπων όλων των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Βοτανικού Κήπους, στη μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων της Orangerie του Κήπου, στην οποία δεσπόζει το άγαλμα του Ληνναίου, υπογράφηκε το κείμενο της αδελφοποίησης, γραμμένο σε ένα μοναδικής ομορφιάς και έμπνευσης βιβλίο, το οποίο φιλοτέχνησε η εικαστικός - ζωγράφος και φίλη του Κήπου κυρία Μαρία Πασσαλή – Γεράρδη, εμπνευσμένη από το Φοίνικα του Θεόφραστου. Στη συνέχεια η κυρία Μαλούπα δώρισε στο Βοτανικό Κήπο της Uppsala μια περίτεχνη μεταλλική σύνθεση απίστευτης παραστατικότητας με φριτιλάριες (κοινό σύμβολο των δύο Κήπων) σε φυσικό μέγεθος που φιλοτέχνησε ο γλύπτης και φίλος του Κήπου κύριος Παύλος Πανούσης. Τα δύο έργα εντυπωσίασαν πολύ όλους τους παρισταμένους που τα περιεργάστηκαν και τα φωτογράφισαν. Από τη σουηδική πλευρά ο Dr. Magnus Liden, Διευθυντής του Τομέα Έρευνας του Κήπου, στεφάνωσε την κυρία Μαλούπα με στεφάνι καμωμένο από άνθη διαλεγμένα σύμφωνα με την ταξινόμηση των φυτών που εισήγαγε ο Ληνναίος.

Ακολούθησε slides show με θέμα το Φοίνικα του Θεόφραστου που παρουσίασε ο Δρ. Κρίγκας.

Στη δεξίωση συζητήθηκε η δυνατότητα ανταλλαγών σε επίπεδο εκθέσεων με θέματα εμπνευσμένα από του Βοτανικού Κήπους με πρώτη και καλύτερη την έκθεση της ομάδας f 14 που εγκαινιάστηκε στο ΒΒΚΚ στις 3 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα.