Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Το δέντρο σε κλοιό της ΕΛ.ΑΣ.

Ο πιο σουρεαλιστικός τίτλος της χρονιάς!

Εντός των ημερών

Το Μάιο του 2008 έστειλα την παρακάτω επιστολή σε όλες τις εφημερίδες του Κιλκίς. Δεν τη δημοσίευσε καμία!

------------------------------------------------------------------------------------
Αγαπητοί αναγνώστες
Σας γράφω σχετικά με το Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων και την αδυναμία της Πολιτείας από το ξεκίνημά του το 1995 μέχρι σήμερα να κατανοήσει την τεράστια εθνική σημασία του αλλά και τη σημασία που έχει για την τοπική ανάπτυξη.
Γράφουν οι εφημερίδες του Κιλκίς στις 18-04-2008:

"Σε περιπέτειες μπαίνει ο Βοτανικός Κήπος Κρουσίων μετά τον Ιούνιο, οπότε και λήγει το πρόγραμμα με τους πόρους του οποίου χρηματοδοτείται η λειτουργία του. Ο Κήπος ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε) και μέχρι τώρα αντλούσε τους πόρους του από ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και κάλυπτε τις δαπάνες μισθοδοσίας 20 εργαζομένων, αλλά και τα λειτουργικά έξοδά του.
Υπό την άξια επιστήμονα κ. Ελένη Μαλούπα, ο Βοτανικός Κήπος οργανώθηκε και παρουσιάζει τεράστιο επιστημονικό, αλλά και τουριστικό ενδιαφέρον καθώς έχει αναγορευθεί σε στολίδι του Κιλκίς, και από τα ελάχιστα σημεία του νομού που προσφέρονται για οργανωμένες εκδρομές.
Ο Δήμαρχος Κρουσίων Νεόφυτος Παπαδόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνει έκκληση σε όλους τους φορείς του νομού να πιέσουν ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης και κατ΄ ουσίας της λειτουργίας του Κήπου.
«Δεν είναι θέμα μόνο του Δήμου Κρουσίων ο Βοτανικός Κήπος. Αν έχει νόημα να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη τότε η διασφάλιση της λειτουργίας του Βοτανικού Κήπου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα όλων μας.» δήλωσε ο κ. Δήμαρχος.
Ωστόσο το αίτημα προς την πολιτεία δεν πρέπει να αφορά μόνο στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. « Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Κήπου είναι το σημαντικότερο και το σταθερό βήμα προς την εξεύρεση μόνιμης λύσης.
Ζητάμε κονδύλια για την κατασκευή ξενώνα και αναψυκτηρίου ώστε ο Κήπος να αποκτήσει έσοδα. Επίσης σημαντικό έργο είναι η βελτίωση της πρόσβασης με την κατασκευή του δρόμου Ποντοκερασιάς - Λιθοτόπου. Από τον πρώτο καιρό που αναλάβαμε προκαλέσαμε τη συνάντηση με τους Δημάρχους Κιλκίς, Σερρών και Νέας Ηράκλειας, και τους Νομάρχες Κιλκίς και Σερρών για να ξεμπλοκάρουμε ένα έργο που έχει πλήρη τεχνική ωριμότητα καθώς η μελέτη του είναι πλήρης και έτοιμη προς δημοπράτηση. Συμφωνήσαμε να ενταχθεί η κατασκευή του δρόμου στο Δ’ Κ.Π.Σ. Ελπίζουμε ότι θα ενταχθεί και αγρυπνούμε για να την πετύχουμε» κατέληξε ο Δήμαρχος Νέοφυτος Παπαδόπουλος."

Απαντάει, σχεδόν αμέσως, ο υφυπουργός του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κιλτίδης στις 2008 με συνάντηση και αποφάσεις (από τις εφημερίδες πάλι, 21-04-2008):

"Σύσκεψη για το Βοτανικό Κήπο Κρουσίων συγκάλεσε τη Δευτέρα το μεσημέρι στο γραφείο του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. κ. Σπύρου Κυριάκη, της αναπληρώτριας Γενικού Διευθυντού ΕΘΙΑΓΕ κ. Μαρίας Μαθιούδη, της δρ. Ελένης Μαλούπα υπεύθυνης του Βοτανικού Κήπου και του Εργαστηρίου προστασίας και αξιοποίησης αυτοφυών και ανθοκομικών ειδών, του κ. Θεόδωρου Κουτσού, προϊσταμένου του τμήματος αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και της κ. Πασχαλίνας Χατζοπούλου, ερευνήτριας του εν λόγω τμήματος.
Κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση στο Βοτανικό Κήπο, ο οποίος υλοποιήθηκε ως έργο από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg II και η χρηματοδότησή του λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο. Στο Βοτανικό Κήπο σήμερα απασχολούνται 17 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και άλλοι 9 με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Κατόπιν εισήγησης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφασίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας του Κήπου με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου. Βάσει αυτού προβλέπεται η μετονομασία του Κήπου και του Εργαστηρίου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών που λειτουργεί στη Θέρμη σε Ινστιτούτο Αυτοφυών Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών – Εθνικός Βοτανικός Κήπος Κρουσίων, νέος κανονισμός λειτουργίας σε ότι αφορά και το Βοτανικό Κήπο ενώ θα εξεταστεί παράλληλα η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Κρουσίων και Κιλκίς στο πλαίσιο υλοποίησης επιμέρους έργων.
Ο κ. Κιλτίδης κατέστησε σαφές ότι οι 9 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, για τους οποίους ούτως ή άλλως επιβαρύνεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με τις δαπάνες μισθοδοσίας τους, θα συνεχίσουν την εργασία τους, ενώ τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ένταξη του Κήπου σε χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να καλυφθούν οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα παραταθούν έως το Σεπτέμβριο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής ξενώνα που θα λειτουργήσει στο Βοτανικό Κήπο με σκοπό την περιβαλλοντική ενημέρωση."

Όμως στο μήνα που πέρασε από τότε τα πράγματα κόλλησαν χειρότερα. Η διοίκηση του ΕΘΙΑΓΕ πάγωσε το πρόγραμμα ολοκλήρωσης του έργου «αναλαμβάνοντας», από μακριά και αδικαιολόγητα, αυτή τον έλεγχο των μέχρι τώρα πεπραγμένων και την επανέγκριση των λίγων αλλά κρίσιμων δράσεων που απομένουν. Αδικαιολόγητα γιατί βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τα συμφωνημένα με τον Υφυπουργό εγκαίνια στις 8 Ιουνίου 2008, με αφορμή τις εκδηλώσεις του Κήπου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, του οικίσκου που θα φιλοξενεί ερευνητές, μαθητές και άλλα πρόσωπα που θα επισκέπτονται τον Κήπο για εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις. Η απόφαση αυτή προσβάλλει την υπεύθυνη του έργου Δρα. Μαλούπα Ελένη που εδώ και 13 χρόνια εργάζεται για την ολοκλήρωσή του Κήπου και ελέγχθηκε ήδη καταχρηστικά από δύο επιτροπές που δεν εντόπισαν παρά μόνο ένα τεράστιας εθνικής σημασίας έργο και μάλιστα χωρίς να της ζητηθεί συγνώμη για την ταλαιπωρία της και την ενός τουλάχιστον έτους καθυστέρηση του έργου. Ας περίμεναν να ολοκληρωθεί το έργο και μετά είχαν την άνεση να ελέγξουν με την ησυχία τους τα πάντα και να αποδώσουν ευθύνες αν κάτι δεν γίνονταν όπως προβλέπονταν από τα τεχνικά δελτία. Χρήσιμη πληροφορία: για το κάθε τι που γίνεται υπάρχουν ήδη εγκρίσεις της διοίκησης και επιτροπές για δημοπρατήσεις και παραλαβές που όρισε η ίδια η διοίκηση. Επίσης, κανένας από το ΕΘΙΑΓΕ δεν διαβεβαίωσε τους 17 εργαζόμενους ότι θα παραμείνουν μέχρι το Σεπτέμβριο αν και υπάρχουν από το πρόγραμμα οι απαραίτητες πιστώσεις για τη μισθοδοσία τους μέχρι και τον Οκτώβρη, όπως υποσχέθηκε ο Υφυπουργός, και έτσι ετοιμάζονται να πάρουν την άδειά τους τώρα, ενόψει της απόλυσής τους μέσα στον Ιούνιο, άρα δεν υπάρχει περίπτωση ολοκλήρωσης του έργου όπως ήταν προγραμματισμένο ούτε καν των εγκαινίων.
Όμως ο Κήπος είναι και άνθρωποι που τον φροντίζουν. Αυτοί που τον δημιούργησαν και τον συντηρούν, που εκπαιδεύτηκαν από ειδικούς Έλληνες και ξένους που έχουν την εμπειρία των πρώτων χρόνων λειτουργίας του και αποτελούν πλέον πολύτιμο συστατικό του. Αν τους απολύσουν, χάνεται το κεφάλαιο αυτό, τα άτομα που δέθηκαν και αγάπησαν αυτή τη δουλειά που για όσους γνωρίζουν τα πράγματα γίνεται τρόπος ζωής, χρήματα και κυρίως χρόνος που δεν αναπληρώνεται γιατί δεν μπορείς να πεις στα φυτά να περιμένουν μέχρι να βρεθούν οι επόμενοι και να εκπαιδευτούν. Και δεν μιλάμε για καλλωπιστικά φυτά που αν χαθούν τα βρίσκεις στο εμπόριο και μπορείς να τα αντικαταστήσεις, αλλά για φυτά που με πολύ κόπο, γνώση και χρήμα συλλέχθηκαν από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και αποτελούν περιουσία πολύτιμη της χώρας μας. Χώρια που είναι και στις συμβατικές υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΕΕ να διαφυλάξουμε το έργο αυτό, να εξασφαλίσουμε την καλή λειτουργία του και να το αναπτύξουμε, αφού έγινε και με χρήματα της.

Στο σημείο αυτό δεν μπορώ παρά να θυμηθώ την ευαισθησία και την επίκαιρη ερώτηση του κ. Κιλτίδη στις 17-06-03 προς τον τότε Υπουργό Γεωργίας:

"Κύριε Υπουργέ
Ο επονομαζόμενος Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος του Δήμου Κρουσσών εγκαινιάστηκε το έτος 2000 και έκτοτε λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΕΘΙΑΓΕ που σημειωτέον είναι οργανισμός ιδιωτικού δικαίου.
Η λειτουργία του βοτανικού κήπου βασίζεται σε τρεις υπαλλήλους με σύμβαση έργου κατά περίσταση, καθώς και σε δύο υπαλλήλους που εργάζονται ως «διαθέσιμοι» από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Αυτονόητα από τον Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα ο όρος «διάθεση υπαλλήλου» δεν υφίσταται, διότι ο υπάλληλος αποσπάται ή μετατίθεται, θεωρώ αδιανόητο μιας τέτοιας μορφής δραστηριότητα να μην υποστηρίζεται στοιχειωδώς, και μάλιστα σε ένα από τους πλέον ερημωμένους δήμους της πατρίδος μας.
Γι’ αυτό κ. Υπουργέ ερωτάσθε:
Προτίθεστε να στελεχώσετε με μόνιμο και μάλιστα εξειδικευμένο προσωπικό τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο του Δήμου Κρουσσών;"


Μπορεί σήμερα ο κύριος Κιλτίδης να δείξει ανάλογη ευαισθησία;
Δυστυχώς δεν έχουμε κουλτούρα Βοτανικών Κήπων στην Ελλάδα. Ένας οργανισμός που αντί να υποστηρίζεται από τα Υπουργεία:
  • Περιβάλλοντος (όταν θα προκύψει, γιατί εξυπηρετεί το έργο της διατήρησης της Βιοποικιλότητας),
  • Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (γιατί αξιοποιεί την αυτοφυή χλωρίδα προτείνοντας νέα ανθοκομικά είδη για καλλιέργεια για ποικιλία χρήσεων –Φαρμακολογία, Κοσμητολογία, Κηποτεχνία, Γαστρονομία, κ.ά.),
  • Τουρισμού (γιατί απευθύνεται σε μεγάλη γκάμα τουριστών, Έλληνες και ξένους), Παιδείας (γιατί εκπαιδεύει άτομα όλων των βαθμίδων και ηλικιών),
  • Ανάπτυξης (γιατί βοηθάει την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή προϊόντων μεγάλης προστιθέμενης αξίας)
κινδυνεύει να κλείσει πριν καλά-καλά ανοίξει. Γατί τα 7-8 χρόνια λειτουργίας του δεν είναι τίποτε μπροστά στα 400 χρόνια ιστορίας που έχουν οι Ευρωπαϊκοί Βοτανικοί Κήποι. Κι όμως αυτό το έργο έχει τη δυναμική όχι μόνο να φτάσει αλλά και να ξεπεράσει σήμερα την επιστημονική και εκπαιδευτική προσφορά των ιστορικών Βοτανικών Κήπων της Ευρώπης.
Δεν έχουμε κουλτούρα γιατί με αφέλεια και ευκολία ονομάζουμε ένα φυτεμένο χώρο Βοτανικό Κήπο και αγνοούμε μια ολοκληρωμένη δομή που ικανοποιεί και τα πιο αυστηρά κριτήρια για να ονομαστεί Βοτανικός Κήπος.

Για παράδειγμα διαβάστε απόσπασμα από δελτίο τύπου του Υπουργείου:

"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 11/ 3 /2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης την Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφθεί την αρχαία Ολυμπία και θα επιθεωρήσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ανασύστασης του δασικού χώρου της περιοχής.
Ειδικότερα ο κ. Κιλτίδης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΘΙΑΓΕ και στελέχη του Ιδρύματος θα πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία στον Κρόνιο Λόφο, στο Αρχαίο Στάδιο, στη βόρεια είσοδο της αρχαίας Ολυμπίας όπου έχουν υλοποιηθεί τεχνητές αναδασώσεις καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας όπου με την τεχνική υποστήριξη του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. έχει δημιουργηθεί νέος βοτανικός κήπος."

Δυστυχώς όμως, αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης παιδείας είναι να μη γίνεται κατανοητό από την Πολιτεία το έργο του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών και του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων. Γίνεται όμως ευτυχώς κατανοητό από διεθνείς οργανισμούς (για παράδειγμα την

Για παράδειγμα, ο ΒΒΚΚ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς Βοτανικούς Κήπους του Κόσμου και παρουσιάζεται σε δύο σελίδες της πρόσφατης έκδοσης του σημαντικού λευκώματος «Botanic Gardens: A Living History».

Επίσης, η δράση του παρουσιάζεται στο επόμενο τεύχος της επιστημονικής έκδοσης
Floriculture, Ornamental and Plant Biotechnology, τόμος 5, στις σελίδες 37-56
(παραθέτω την περίληψη):

Conservation strategies for native plant species and their sustainable exploitation: case of the Balkan Botanic Garden of Kroussia, N Greece.
This study outlines a pioneer initiative concerning the native plant conservation that is considered as one of the most important plant refuges in Europe. The Balkan Botanic Garden of Kroussia has designed a system built on people, infrastructure and a strategy of seven hierarchical and complementary policies. To formulate and implement this strategy, we have created a flexible research team with scientists from different disciplines that collaborate interdisciplinary. In this team, information flows horizontally, experience and expertise are joined and used collectively and know-how is delivered vertically to all interested or involved parties. In the frame of this strategy, target plants are being initially explored, located and collected from the wild and Important Plant Species are maintained, evaluated and studied. Explicitly documented living plant collections are maintained with classical and innovative methods and species-specific propagation protocols for wild plants are being developed. Environmental awareness is promoted and several educational activities on the native biodiversity are organized. Numerous plant conservation actions are undertaken; all attempt to integrate the plant conservation and contribute to the implementation of the targets of the Global Strategy for Plant Conservation at local, regional and (inter-) national levels. Furthermore, evaluation of the medicinal, cosmetic, flavouring, floricultural and ornamental value of selected native plants is performed, aiming at their sustainable exploitation in collaboration with the state, the stakeholders and the market. This approach has the ultimate goal to deliver promising and unique new crops that are carefully selected and designed, sustainably produced and managed, successfully launched and fair traded internationally.

Η έκδοση των Βασιλικών Κήπων του Εδιμβούργου, τον προσεχή Σεπτέμβριο θα έχει 20σέλιδο αφιέρωμα στο ΒΒΚΚ:

The profile of the Balkan Botanic garden of Kroussia: a botanic garden dedicated to the native plant conservation of Greece and the Balkan)
http://www.rbge.org.uk/about-us/publications/publications-catalogue/journals/sibbaldia-horticultural-journal

Καλές λοιπόν οι εξαγγελίες, αλλά καλύτερες οι πράξεις που τις υλοποιούν.
Έτσι αν δείτε τον Κήπο να κλείνει και να ερημώνει θα ξέρετε το γιατί.

Κιλκισιώτες, θα το αφήσετε έτσι;

Βουλευτές, Δήμαρχοι, Νομάρχη, ποια είναι η πολιτική σας βούληση για το θέμα και τι θα κάνετε γι’ αυτό;

Εμείς, οι Φίλοι της Βαλκανικής Χλωρίδας, αν χαθεί αυτή τη μάχη θα στενοχωρηθούμε και θα θυμώσουμε, όμως θα πεισμώσουμε και ευτυχώς έχουμε να νοιαστούμε και για άλλους Βοτανικούς Κήπους που δημιουργούνται σιγά-σιγά και αθόρυβα με τη βοήθεια πάντοτε του ΒΒΚΚ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας: στην Κεφαλονιά, στη Χίο, στο Πήλιο, … Η κυρία Μαλούπα θα ασχοληθεί με την έρευνα και τους άλλους Κήπους της ή θα βγει στη σύνταξη.
Εσείς όμως;

Οικονόμου Ανδρέας
Πρόεδρος των Φίλων της Βαλκανικής Χλωρίδας

------------------------------------------------------------------------------------

Από τότε πέρασαν πάνω από 6 μήνες. Οι 17 εργαζόμενοι αποτελούν πλέον παρελθόν για τον Κήπο. Ο Κιλτίδης υποσχέθηκε και ξαναυποσχέθηκε τη λύση του προβλήματος που το υπουργείο του δημιούργησε μη υιοθετώντας προτάσεις που του κατατέθηκαν έγκαιρα.
Δήλωσε ο κ. Κιλτίδης στις 3-11-2008:

"Μέχρις ότου τεθεί σε εφαρμογή ο νέος σχεδιασμός, ο Βοτανικός Κήπος θα υποστηριχθεί οικονομικά και με στελεχιακό δυναμικό που θα προσληφθεί εντός των ημερών."

Σχολιάζω:
Σήμερα είναι 13-11-2008. Πέρασαν δηλαδή 10 ημέρες. Θα παρακολουθήσουμε υπομονετικά το θέμα για να μάθουμε το νόημα της έκφρασης "εντός των ημερών"!!!
Οι 15 όμως εργαζόμενοι είναι ήδη στα σπίτια τους και φυσικά ψάχνουν για δουλειά. Κάποιος από αυτούς, λαμπρός επιστήμονας, εξέφρασε την απογοήτευσή του λέγοντας ότι σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα! Ο κήπος έμεινε μόνο με το φύλακα άγγελό του, το Γρηγόρη. Εντός των ημερών λοιπόν.

Γράφει η ΓΝΩΜΗ στο φύλλο της 14-11-2008:

«Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν. Οι εργαζόμενοι στον Βοτανικό Κήπο Κρουσίων θα μένουν εκεί κι όχι στο ΕΘΙΑΓΕ". Τάδε έφη Κ. Κιλτίδης στο έκτακτο Νομ. Συμβούλιο της Παρασκευής για το ΕΣΠΑ. Και συμπλήρωσε ότι στον Κήπο θα εργάζονται 6-7 άτομα, λέγοντας έτσι έμμεσα ότι οι συμβάσεις των ως τώρα 17 εργαζομένων δεν θα ανανεωθούν. Πάντως, ο Νεοφ. Παπαδόπουλος έδειξε ικανοποιημένος απ΄ τη δήλωση ότι οι εργαζόμενοι θα μένουν στον Βοτανικό. Πιο πολύ, όμως, για το γεγονός ότι θα προέρχονται απ΄ το Δήμο Κρουσίων. Κι ότι θα πληρώνονται απ΄ το Δημόσιο."

και σχολιάζω:

Αν όντως έτσι γίνουν τα πράγματα, ο Κήπος θα μεταβληθεί σε Δημοτικό Δασικό Πάρκο και θα το χαίρονται οι πολίτες της περιοχής. Καλή ιδέα, αλλά ταπεινή, εσωστρεφής και ψηφοθηρική. Δεν έχει όραμα και δεν διατηρεί καν τα κεκτημένα.
Ακούστηκε, επίσης. ότι στο νόμο που θα ψηφιστεί (πότε:) το Ινστιτούτο θα έχει έδρα την Ποντοκερασιά! Πρωτότυπο αλλά καθόλου πρακτικό γιατί ο ΒΒΚΚ είναι πεδίο εφαρμογής ενώ η έρευνα γίνεται στα Εργαστήρια της Θέρμης και οι ερευνητές θα είναι εκεί κυρίως. Ας δούνε επιτέλους οι αρμόδιοι του Υπουργείου και του ΕΘΙΑΓΕ ότι δεν μπορεί να υπάρξει Κήπος χωρίς έρευνα και ΒΒΚΚ και Εργαστήριο είναι αναπόσπαστα μέλη ενός λειτουργικού όλου.

Γράφει ο ΧΡΟΝΟΣ (Παρασκευή 14 Νοεμβρίου)για την ίδια συνάντηση:
"Όσο για το Βοτανικό Κήπο, ο κ. Κιλτίδης έκανε γνωστό ότι θα ικανοποιηθούν αιτήματα που διατύπωσε ο Δήμος Κρουσσίων, όπως η συμμετοχή εκπροσώπου του στο Δ.Σ. του Οργανισμό, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Κήπου με μισθοδοσία του προσωπικού απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και η πρόσληψη εργαζομένων που να προέρχονται απ' την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κρουσσών.
Μ' αφορμή τις εξαγγελίες αυτές, ο δήμαρχος Ν. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε στην παρέμβασή του τον κ. Υφυπουργό, τονίζοντας ότι ελπίδα όλων των κατοίκων του Δήμου είναι να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό τα εν λόγω έργα."

Εντός ολίγων ημερών ... και οι μέρες περνούσαν, και οι λίγες γίνονταν ολοένα περισσόοτερες.
Μέχρι που διαβάζουμε σήμερα στον τύπο:
Εντός των ημερών ο ανασχηματισμός, έξω ο Κιλτίδης.
Κοντός (πρόβλημα και αυτός) ψαλμός αλληλούια! Μάλλον θα είναι πολύ προφητικά τα λόγια του κυρίου Κιλτίδη.
Συμπέρασμα: Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται. Ο Κήπος μένει και γρήγορα θα νικήσει. Θα "ξεχειμωνιάσει" και θα ξανανθίσει.

Καλή Πρωτοχρονιά.
Η κρίση να μας ταρακουνήσει τόσο που να δουλέψουμε παραγωγικά, συνεργατικά και μυαλωμένα το 2009 και να λύσουμε πολλά από τα προβλήματά μας. Οι πολιτικοί να διαβάζουν και να μαθαίνουν. Τους χρειαζόμαστε καταρτισμένους, καλούς ακροατές, με πολιτική βούληση αλλά και αποτελεσματικότητα. Που προτάσουν το εθνικό και όχι το προσωπικό. Που δεν τα βάζουν με πρόσωπα αλλά με καταστάσεις. Δεν χωρίζουν αλλά ενώνουν.

Και ένα νέο πολύ σημαντικό.
Στην τελευταία συνάντηση των Εθνικών Αντιπροσώπων των Βοτανικών Κήπων στο Bordeaux, πριν λίγες μέρες, πάρθηκε η απόφαση η 6η Eurogard να γίνει στην Ελλάδα! Το 2012. Δεν είναι μακριά. Απέχει τόσο όσο χρειάζεται να βάλει ο Κήπος τα καλά του. Αν και με τη στάση των Κιλκισιωτών βλέπω να γίνεται το Συνέδριο στην Αθήνα.
Δείτε σχετικά: http://www.luomus.fi/eurogardv/