Σάββατο, 5 Μαΐου 2007


Το «F 14 – ΚΟΙΝΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ» σε συνεργασία με το Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) και επ’ ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου παρουσιάζει μία φωτογραφική διαδρομή στον ΒΒΚΚ.

Απαλλαγμένοι από την αυστηρή επιστημονική καταγραφή, με την αμέριστη βοήθεια των ανθρώπων του ΒΒΚΚ, οι φωτογράφοι του F 14 αντιμετώπισαν το θέμα –την πρόκληση μάλλον- της φωτογράφησης του βοτανικού κήπου με καθαρά φωτογραφικά-εικαστικά κριτήρια.

Παρατηρώντας τον ατελείωτο κύκλο της φύσης -γέννηση, ζωή, θάνατος- μέσα από το φυτικό βασίλειο δημιούργησε ο καθένας τις δικές του εικόνες, τη δική του ματιά, πάνω σε ένα θέμα ενδιαφέρον εικαστικά και πολύ επίκαιρο.

Από την απεικόνιση φυτών έως την τοπιογραφία του χώρου, από την καταγραφή δραστηριοτήτων έως ένα περίπατο στον κήπο, από το θαύμα της “γενέσεως” έως τα άδυτα των εργαστηρίων έχουμε εικόνες που καλύπτουν τις ορατές και τις αόρατες πτυχές αυτής της δημιουργίας. Τα δέντρα, τα φυτά, τα λουλούδια, το χώμα, οι δραστηριότητες των ανθρώπων, η επιστημονική έρευνα, το ευρύτερο περιβάλλον, τα χρώματα, οι μορφές, τα σχήματα αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται αυτή η φωτογραφική δουλειά.

Ο καθένας αφήνει τη φαντασία του να δουλέψει, τη ματιά του να περιπλανηθεί, τις αισθήσεις του να τον οδηγήσουν σε μία τελείως διαφορετική οπτική από εκείνη της απλής καταγραφής. Η αντιμετώπιση του βασιλείου αυτού ως όντος απόλυτα ζωντανού, πολυποίκιλου, αλληλένδετου, δημιουργικού, μας δίνει την ευκαιρία να κατασκευάσουμε πλήθος εικόνων, από καταγραφικές έως αλληγορικές, από αισιόδοξες έως πεσιμιστικές. Ίσως είναι και αυτό ένα μήνυμα, ένα καμπανάκι κινδύνου, που μας καθιστά όλους συνυπεύθυνους και μας καλεί να πάρουμε θέση πάνω στη χωρίς ευχολόγια προσπάθεια διάσωσης αυτού που οφείλαμε να μην το καταστρέψουμε. Του περιβάλλοντος.

Το «F 14 – ΚΟΙΝΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ» είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με αντικείμενο την προώθηση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας μέσα από σεμινάρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις, εκθέσεις και συνεργασίες με όλους τους φορείς που στοχεύουν στα ίδια οράματα και μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες.

Fritilaria: το φυτό που διάλεξε ο ΒΒΚΚ να βάλει στο λογότυπό του.


Την εντοπίσαμε στις Σπέτσες το Πάσχα του 2007

Τα παιδιά χαίρονται τον Κήπο. Πρωτομαγιά 2007.


Στο λοφίσκο με τα αλπικά φυτά

Πρωτομαγιά 2007 στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων

Ο καιρός όχι εξαιρετικός. Κάπου κάπου συννέφιαζε και έριχνε σταγόνες. Προσφέρονταν όμως για περπάτημα και εξερεύνηση του Κήπου, κουβέντα και τσιπουράκι στα παγκάκια. Προσήλθαν πάνω από 500 άτομα! Πολλά παιδιά που είχαν ήδη έρθει με τα σχολεία τους έφεραν αυτή τη φορά τους γονείς τους! Όλοι δήλωναν πολύ ικανοποιημένοι από την επιλογή τους. Ο κήπος τους εντυπωσίασε. Πολλοί ήταν έκπληκτοι από το γεγονός ότι υπάρχει ένας Βοτανικός Κήπος σε αυτήν την περιοχή. Σε όλους μοιράστηκαν γλάστρες με γαρυφαλλάκια παραδοσιακής ποικιλίας.
Επόμενη συνάντηση στον Κήπο στις 3 Ιουνίου στη μεγάλη εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.