Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Ψηφιακή «κιβωτός» για ζώα και φυτά που χάθηκαν

Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στα οποία θα βρείτε τον τίγρη της Τασμανίας. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει καμία ζούγκλα και κανένας ζωολογικός κήπος όπου μπορείτε να βρείτε το συγκεκριμένο αιλουροειδές, αφού το είδος έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μόνο μια κινηματογραφική ταινία για τον τίγρη της Τασμανίας και εδώ και λίγο καιρό μπορείτε να τη δείτε στο Δίκτυο, στην ψηφιακή εκδοχή της Κιβωτού του Νώε.

Το πρόγραμμα ARKive (Ark είναι η κιβωτός στα αγγλικά) αποτελεί μια προσπάθεια να «μεταφερθούν» στον ψηφιακό κόσμο του Διαδικτύου όλες οι πληροφορίες για ζώα και φυτά που είτε έχουν εξαφανιστεί από προσώπου Γης είτε κινδυνεύουν άμεσα, κυρίως λόγω της εξάπλωσης της ανθρώπινης δραστηριότητας και των κλιματικών αλλαγών.

Για την ώρα στο ARKive υπάρχουν αρχεία βίντεο και ήχου για περισσότερα από 500 είδη, αριθμός που μπορεί να φαίνεται μεγάλος αλλά, αν λάβει κανείς υπόψη όσα διαπιστώνουν οι διεθνείς οργανισμοί, το έργο δεν είναι ακόμη παρά στα πρώτα του βήματα. Σήμερα εκτιμάται ότι 6.000 ζώα και 33.000 είδη φυτών κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην εξεύρεση στοιχείων για την παρουσίαση των διωκώμενων εκπροσώπων της χλωρίδας και της πανίδας. «Είναι εύκολο να βρεις φωτογραφίες και πληροφορίες για καρχαρίες, λιοντάρια, δελφίνια» δηλώνουν χαρακτηριστικά, αλλά όταν έρχεται η ώρα για το χρυσό βάτραχο, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα. Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά είδη που ίσως αύριο να μην υπάρχουν, πράγμα που ίσως ευαισθητοποιήσει πολλούς και τους πείσει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχει επίσης μια ειδική ενότητα που απευθύνεται στα παιδιά, ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος εξασφαλίζεται από τη συνδρομή χορηγών. Ο μεγαλύτερος είναι μια εταιρεία που διεξάγει... λοταρίες, ενώ μετέχουν επίσης μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες.

Για την πρώτη φάση του προγράμματος εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα να εξασφαλίζονται από βρετανικούς φορείς, αφού το ARKive έχει την έδρα του στη Γηραιά Αλβιόνα.

Από τις ηλεκτρονικές σελίδες του ARKive παρελαύνουν μοναδικά είδη. Μεταξύ άλλων θα δείτε το μεγάλο μυρμηγκοφάγο, με κύριο χαρακτηριστικό την πλούσια... οδοντοστοιχία (έχει ώς και 80 και 100 δόντια), τη φάλαινα του βορείου Ατλαντικού που μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα ώς και 37 χλμ./ώρα και το λύγκα της Ιβηρικής, που είναι το αιλουροειδές που απειλείται περισσότερο απ' όλα. Ρινόκεροι, λύκοι, άλογα, λεοπαρδάλεις, είδη αετών και περιστεριών - όλα έχουν τη δική τους παρουσία, και για τα πιο... τυχερά απ' αυτά υπάρχουν διαθέσιμα βίντεο για να τα γνωρίσετε καλύτερα. Η διεύθυνση της ψηφιακής Κιβωτού του Νώε είναι www.arkive.org.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/05/2003

Δεν υπάρχουν σχόλια: