Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα «ΧΛΩΡΟφίλοι»

ΧΛΩΡΟφίλοι

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα «ΧΛΩΡΟφίλοι» της Φωτογραφικής Ομάδας «ΚΛΙΚers» του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Θέρμης.


ΚΛΙΚers - ΧΛΩΡΟφίλοι


Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη Θέρμης τον Ιούνιο του 2009. Ανανεωμένη και διαμορφωμένη, με συμμετοχές των νέων μελών της ομάδας, ξαναπαρουσιάζεται στο Cafe Del Arte (Βασιλικό Θέατρο Λεωφόρος Νίκης 12,Πλατεία Λευκού Πύργου, T: 2310 224524), από τις 20 | 12 | 09 ως τις 20 | 1 | 10.

Τριάντα έξι φωτογραφίες από εννέα μέλη της ομάδας, που παρουσιάζουν εννέα διαφορετικές φωτογραφικές απόψεις για τη φύση και το περιβάλλον.

Η Φωτογραφική Ομάδα «ΚΛΙΚers» είναι μια νέα ομάδα, που συστάθηκε το Μάρτιο του 2008 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θέρμης και πραγματοποίησε ένα βασικό κύκλο μαθημάτων. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ορίστηκε το θέμα της έκθεσης και πραγματοποιήθηκε μια σειρά από υποστηρικτικά μαθήματα (λήψη, σύνθεση, still life φωτογράφηση, υπαίθρια φωτογράφηση, ψηφιακή επεξεργασία) για την ανάπτυξη των εργασιών των μελών. Στην συνέχεια τα μέλη της ομάδας δούλεψαν με τον τρόπο που επέλεξαν, για να παρουσιάσουν μια σειρά φωτογραφιών ο καθένας.

Συμμετέχουν τα παρακάτω μέλη:

Ευαγγελία Βασιλειάδου, Λένα Δράζιου, Σταυρούλα Μεταλλίδου, Μπάμπης Θεοδωρόπουλος, Άννα Ιωαννίδου, Μάνος Κοντοπίδης, Γιάννης Λακασάς, Όλγα Παπαδοπούλου, Τάσος Χίος.

Εγκαίνια: Δευτέρα 28 | 12 | 09, στις 21:00

Διάρκεια έκθεσης: 20 | 12 | 09 - 20 | 1 | 10

Χώρος: Cafe Del Arte (Βασιλικό Θέατρο Λεωφόρος Νίκης 12, Πλατεία Λευκού Πύργου, T: 2310 224524)

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.photoeidolo.gr/N/6%20EPIKAIROTITA/EKTHESEIS12/xlorofili2.html


Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

Ο Πρόεδρος του ΦΣΚ γράφει

Αδιαφορούν οι αρχές για το ΒΒΚΚ

Πριν από ενάμιση χρόνο είχα διατυπώσει την άποψη ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αναστείλει τις λειτουργίες του ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων, μετά την λήξη του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και χρηματοδότησής του από Κοινοτικά κονδύλια και την απόλυση σχεδόν όλου του επιστημονικού του δυναμικού.

Κάποιοι είπαν ότι υπερέβαλα και κάποιοι άλλοι είπαν, ότι πίσω από αυτήν την κινδυνολογία, κρύβονται σκοπιμότητες. Σήμερα η πραγματικότητα είναι χειρότερη από ότι την είχα προβλέψει.

Εδώ και δεκατρείς μήνες έχει απολυθεί το 80% των εργαζομένων ( περίπου τριάντα εργαζόμενοι) και στην θέση τους προσλήφθηκαν προεκλογικά εφτά εργαζόμενοι με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009, από τους οποίους στην δουλειά, για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους, πήγαν μόνο οι τέσσερις.


Τον Οκτώβριο του 2008 έληξε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και χρηματοδότησης του έργου και έπρεπε, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα μας, να έχει έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργήσει με εθνικά πλέον κονδύλια. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στον ορίζοντα τέτοια δυνατότητα, με τα δεδομένα της απραξίας της προηγούμενης κυβέρνησης και την ουσιαστική υποβάθμιση-διάλυση του ΕΘΙΑΓΕ. Η πρόταση νόμου που είχε την υπογραφή του συμπατριώτη μας πρώην Υφυπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης, εκτός του ότι είναι άγνωστο το αν κατατέθηκε και το που βρίσκεται, προέβλεπε την δημιουργία Ινστιτούτου Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών, διοικούμενο από το διαλυμένο ΕΘΙΑΓΕ, στο οποίο θα υπαγόταν και το αυτοτελές διοικητικά Ινστιτούτο του Βοτανικού Κήπου, το οποίο θα περιελάμβανε και το εργαστήριο της Θέρμης ( οι δηλώσεις είναι δημοσιευμένες πριν το καλοκαίρι του 2009), με έδρα τα Κρούσσια . Σήμερα και λόγω του ότι άλλαξε η κυβέρνηση, δεν υπάρχει τίποτε από όλα αυτά και ξεκινάμε από την αρχή την προσπάθεια επαναλειτουργίας του Βοτανικού Κήπου και του ερευνητικού έργου του εργαστηρίου στην Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Ουσιαστικά για το χρονικό διάστημα του 2009, ο Κήπος είναι κλειστός και ψιλοσυντηρείται από τις φιλότιμες προσπάθειες 2-3 εργαζομένων, επιστημονικό – ερευνητικό έργο δεν γίνεται διότι δεν υπάρχει το επιστημονικό προσωπικό, δεν είναι δυνατόν να συντηρηθούν τα φυτικά υποκείμενα με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να καταστρέφονται και οι καιρικές συνθήκες να προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στις υποδομές τα υλικά και τον περιβάλλοντα χώρο.

Η αναζήτηση ευθυνών από αυτούς που είχαν την ευθύνη για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κήπου, είναι εύκολη υπόθεση και ας τις αναλάβουν οι ίδιοι απέναντι στην κοινωνία. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όσοι από Κυβερνητικές Θέσεις θέλησαν να βοηθήσουν αυτόν τον τόπο, ήταν τουλάχιστον κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν είναι δυνατόν μετά από 15 περίπου χρόνια Κυβερνητικών παραγόντων του νομού, να μιλάμε ακόμη για τα ίδια προβλήματα της Δοϊράνης, του Αξιού, της Αρτζάν, των ΧΥΤΑ, του οδικού δικτύου, της ανάπλασης του κέντρου της πόλης του Κιλκίς, του περιμετρικού της πόλης και τελευταία του Βοτανικού Κήπου.

Αυτό δε που εξοργίζει και τον πιο καλόπιστο κριτή στα τεκταινόμενα του νομού μας, είναι η πλήρης αδιαφορία των φορέων του νομού μας.

Που είναι ο Δήμος Κρουσσίων ο πιο άμεσα ενδιαφερόμενος, ο οποίος θα καρπωθεί και όλα τα οφέλη από τις πολύπλευρες δραστηριότητες του Κήπου; Δεν έχετε καταλάβει ότι ο Κήπος σε συνάρτηση με τον ορεινό όγκο των Κρουσσίων και τον δρόμο Λιθότοπος – Ποντοκερασιά είναι η «βιομηχανία» της περιοχής σας;
Που είναι η Νομαρχία για να πάρει πρωτοβουλίες και να μπεί μπροστά στην διεκδίκηση του αυτονόητου, δηλαδή την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου; Μήπως οι προσωπικές κομματικές αντιπαλότητες δεν σας αφήνουν να δείτε ότι μόνο κέρδη μπορεί να έχει και μάλιστα πολλά ο Νομός Κιλκίς από την λειτουργία του Κήπου;
Που είναι το Επιμελητήριο για να στηρίξει και να πιέσει για την επαναλειτουργία ενός Αναπτυξιακού φορέα του Νομού;
Που είναι οι φορείς των εκπαιδευτικών, τους οποίους αφορά άμεσα η λειτουργία του Κήπου διότι έχει να κάνει με την εκπαίδευση των νέων και την διαπαιδαγώγησή τους σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος;
Που είναι ο Δήμος Κιλκίς ο οποίος, σαν πρωτεύουσα του νομού, μπορεί να προβάλει τις δραστηριότητες του Κήπου και να προκαλέσει διάφορες ημερίδες και συνέδρια επιστημονικού ενδιαφέροντος;
Που είναι οι επιστημονικοί φορείς για να στηρίξουν το ερευνητικό – επιστημονικό έργο του εργαστηρίου το οποίο διαθέτει την μοναδική Τράπεζα γενετικού υλικού για τα αυτοφυή ενδημικά φυτά της χώρας μας;
Που είναι η Αναπτυξιακή Κιλκίς για να συνδέσει το δικό της αναπτυξιακό έργο με τις δραστηριότητες του Κήπου;

Οι δικαιολογίες και τα παραμύθια έχουν τελειώσει για όλους μας. Πάρτε πρωτοβουλίες κατά μόνας ή συντονισμένα για να προλάβουμε την οριστική καταστροφή του Κήπου. Απευθύνω έκκληση σε όλους να ενεργοποιηθούμε, τώρα είναι η ώρα. Άμεση πρέπει να είναι η παρέμβασή μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το νεοσυσταθέν Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος διότι ήδη ή Πανευρωπαϊκή Επιτροπή Βοτανικών Κήπων έχει αναθέσει στην χώρα μας την πανευρωπαϊκή έκθεση βοτανικών κήπων για το 2012, με κέντρο την Θεσσαλονίκη και φορέα υλοποίησης τον Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων. Η ευκαιρία είναι μοναδική για την οριστική επαναλειτουργία του κήπου και τα έργα υποδομής τα οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν στην περιοχή μας. Το «Κιλκίς», ως άλλος Κρόνος, δεν πρέπει να φάει για άλλη μια φορά τα «παιδιά» του.

Αγαθόπουλος Δημήτριος

Φαρμακοποιός

Χαράζοντας τα Αρωματικά Φυτά της Χίου.

Ψηφιακό Ημερολόγιο 2010 των Φίλων της Βαλκανικής Χλωρίδας.

Καταβάστε το στον υπολογιστή σας!

Ημερολόγιο 2010