Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

Ξεκίνησε η καταγραφή και η μελέτη του Κόκκινου Ελαφιού της Πάρνηθας

Αθήνα, 21-6-2007: Τουλάχιστον 83 ελάφια του είδους Cervus elaphus έχουν καταγραφεί από 50 εθελοντές της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών διημέρων άμεσης απογραφής.

Η καταγραφή του πληθυσμού του Κόκκινου Ελαφιού (Cervus elaphus) πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωρίζω, Συμμετέχω, Προστατεύω - Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας» που υλοποιείται σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για τη διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και την υποστήριξη της Eurobank-EFG.

«Η άμεση απογραφή, αναζητώντας δηλαδή οπτικά τα ελάφια από διαφορετικές εποπτικές θέσεις, είναι δυνατή μόνο με την ταυτόχρονη συμμετοχή μεγάλων ομάδων εθελοντών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που πολλοί εθελοντές και φίλοι της οργάνωσης ανταποκρίθηκαν ταχύτατα στην έκκλησή μας να βοηθήσουν στο δύσκολο αλλά και συναρπαστικό αυτό έργο», σημείωσε ο Παναγιώτης Λατσούδης, επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς και συντονιστής του προγράμματος Πάρνηθας. Η απογραφή από εθελοντές της οργάνωσης θα συνεχιστεί σε μια σειρά διημέρων, επαναλαμβανόμενα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Βασικός στόχος της έρευνας γύρω από τα ελάφια της Πάρνηθας είναι η συγκέντρωση επιστημονικών στοιχείων για το σημερινό συνολικό πληθυσμό και την εξάπλωση του είδους στο Δρυμό, τη χρήση του χώρου κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και τον εντοπισμό προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είτε τα ίδια είτε η δασική βλάστηση από την πίεση των ελαφιών.

Για την εξέταση των πρώτων καταγεγραμμένων στοιχείων, αλλά και τη συνολική μελέτη της οικολογίας του Κόκκινου Ελαφιού, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 21-22 Ιουνίου 2007 στο καταφύγιο Μπάφι Πάρνηθας η 1η συνάντηση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του WWF Ελλάς για τη μελέτη της οικολογίας του Κόκκινου Ελαφιού. Στη συνάντηση συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες με ειδίκευση στη μελέτη των οπληφόρων θηλαστικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και ιδιαίτερα από άλλες μεσογειακές χώρες όπου τα ελάφια διαβιούν σε παρόμοιο περιβάλλον με αυτό του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και του Δασαρχείου Πάρνηθας, με τους οποίους το WWF Ελλάς συνεργάζεται στενά στην υλοποίηση του προγράμματός του.

«Η απογραφή του πληθυσμού των ελαφιών σε ένα πυκνό, δασικό, περιβάλλον είναι δύσκολη υπόθεση. Δεν αρκεί μια μέθοδος απογραφής για να σχηματίσουμε μια ικανοποιητική εικόνα του αριθμού και της δομής του πληθυσμού του είδους, αλλά χρειάζεται να συνδυάσουμε «άμεσους» τρόπους απογραφής, που βασίζονται στην οπτική παρατήρηση, με «έμμεσους» τρόπους, όπως η καταγραφή ιχνών/στοιχείων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των ελαφιών», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γιώργος Κατσαδωράκης, επιστημονικός σύμβουλος του WWF Ελλάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός των Κόκκινων Ελαφιών της Πάρνηθας είναι ένας από τους ελάχιστους της χώρας, αν και ο πιο ακμαίος. Η προστασία και διατήρησή του οφείλεται σίγουρα στην έγκαιρη δημιουργία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας (1961) και στην αποτελεσματική διαχείριση του Δασαρχείου τόσο σήμερα όσο και σε παλαιότερα χρόνια, οπότε και το λαθραίο κυνήγι οδήγησε σε αφανισμό πληθυσμούς ελαφιών σε άλλες περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα ελάφια της Σιθωνίας Χαλκιδικής που επιβίωναν μέχρι την δεκαετία του ’90 και τα οποία φαίνεται να έχουν πλέον εξαφανιστεί μετά την ανεξέλεγκτη διάνοιξη δρόμων στο ορεινό τοπίο της περιοχής.

Περισσότερες πληροφορίες:
Παναγιώτης Λατσούδης, Eπιστημονικός συνεργάτης WWF Ελλάς, 210-3314893, p.latsoudis@wwf.gr Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου WWF Ελλάς, τηλ. 69768076932, m.panteri@wwf.gr

Από τη σελίδα: http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=524&Itemid=72

Δεν υπάρχουν σχόλια: