Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

One Earth: Ίδρυση εθελοντικής οργάνωσης δασοπροστασίας

Η τελευταία καταστροφή στο Πήλιο όσο και η αντιμετώπιση των προσπαθειών εμπρησμού ανέδειξε με δραματικό τρόπο την ανάγκη ενεργοποίησης, ανάληψης της προσωπικής ευθύνης του καθενός μας και αυτοοργάνωσης.

Το εφιαλτικό οργανωμένο σχέδιο των εμπρηστών δεν αφήνει σε κανένα μας περιθώρια για αδιαφορία. Οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μόνο με τον έγκαιρο εντοπισμό τους και την άμεση κατάσβεση στο πρώτο στάδιο της εξέλιξης τους. Σε αυτό το σημείο είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη η δράση των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται στην ύπαιθρο αλλά και των κατοίκων των πόλεων που περπατούν και γνωρίζουν το δάσος. Η οργάνωση τέτοιων ανεξάρτητων ομάδων εθελοντών είναι η μόνη ελπίδα για την σωτηρία της υπαίθρου και του δάσους

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου συγκεντρώθηκε στις Μηλιές μια μεγάλη ομάδα πολιτών από τα περισσότερα χωριά του Κεντρικού και Νοτίου Πηλίου και αποφάσισε την ίδρυση οργάνωσης εθελοντών για την προστασία του δάσους της περιοχής με σκοπό την προστασία των καμένων εκτάσεων και την αποτελεσματική πρόληψη και κατάσβεση των επαπειλούμενων πυρκαγιών.

Παρευρέθηκαν πολίτες από τις Μηλιές, το Νεοχώρι, το Καλαμάκι, την Βυζίτσα, τις Πινακάτες, την Αργαλαστή, την Γατζέα, την Ξυνόβρυση, τον ʼγιο Βλάσιο, την Αγριά, την Κορώπη καθώς και εκπρόσωποι και μέλη εθελοντικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων του Βόλου και των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ομόφωνη ήταν η απόφαση για την ίδρυση εθελοντικής οργάνωσης δασοπροστασίας καθώς και για την προάσπιση της ανεξαρτησίας της από πολιτικά κόμματα, δημοτικές αρχές, συλλόγους, αναπτυξιακές εταιρίες κ.λ.π. Αρχή της προς ίδρυση οργάνωσης είναι η άμεση δημοκρατία και η αυτοοργάνωση παρόλο που για την επίτευξη των στόχων της θα συνεργάζεται στενά με όποιον άλλο φορέα έχει παρόμοια δραστηριότητα και αρμοδιότητα.

Οι τομείς δραστηριότητας της είναι δύο:

Πρώτον η προστασία των καμμένων εκτάσεων από την επαπειλούμενη διάβρωση, την οικοπεδοποίηση, την βόσκηση κ.λ.π. έτσι ώστε το δασικό οικοσύστημα να μπορέσει να ανακάμψει διατηρώντας την αρχική του βιοποικιλότητα.

Δεύτερον, την περιφρούρηση των δασικών αλλά και καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής με περιπολίες και πυροφυλάκια αλλά και την δημιουργία, εξοπλισμό και εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης.

Ορισμένες από τις προτάσεις που προτάθηκαν προς συζήτηση ήταν ακόμα η καταγραφή και χαρτογράφηση όλων των καμένων εκτάσεων και της προηγούμενης κατάστασης τους σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η πίεση προς το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση για την λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης και προστασίας, ο έλεγχος αυτών των μέτρων και των «εμπόρων της Αναδάσωσης και της Προστασίας» που θα εμφανιστούν, οι τακτικές περιπολίες στην περιφέρεια και στους δρόμους που διασχίζουν την καμένη περιοχή και η περιφρούρηση της, η πίεση για την απόσυρση προηγούμενων και πρόσφατων νομοσχεδίων και διατάξεων που από την μεταπολίτευση και μετά έκαναν το επάγγελμα του εμπρηστή καταπατητή κερδοφόρο, το καθάρισμα και η συντήρηση των αγροτικών μονοπατιών που επιτρέπουν την ταχύτατη πρόσβαση σε κάθε απειλούμενο σημείο.

Αποφασίστηκε και εκλέχτηκε ένα προσωρινό κεντρικό διοικητικό συμβούλιο παράλληλα με την ίδρυση τοπικών πυρήνων συντονισμού σε καθένα από τα προαναφερόμενα χωριά.

Καλούμε όλους τους πολίτες των χωριών του Πηλίου, του Βόλου, τις εθελοντικές οργανώσεις αλλά και όσους θέλουν επιτέλους να δράσουν ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα της καταστροφής των δασών και να προστατέψουν την περιοχή μας την επόμενη Πέμπτη 26 Ιουλίου στις Μηλιές στο κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου Μηλεών «Γ. Κωσταντάς» στις 7 μ.μ. όπου θα αποφασιστούν οι πρώτες δράσεις μας.

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην διαδικασία συγκέντρωσης συγκεκριμένων προτάσεων δράσης.

Μπορείτε να στείλετε τις προτάσεις στο παρακάτω e-mail.

Κάθε πρόταση θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:

Αποστόλης Παντελής: 6974110853

Διογένης Σακελαρίου: 6948874342

Στέλιος Πελασγός: 6945155340

Σπύρος Ζιώγας: 6973611396

e-mail: efdpelion@gmail.com
web: efdpelion.blogspot.com

Από τη σελίδα http://www.actclick.com/site/articlePages/mainArticle_535.aspx
24/7/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: