Σάββατο 5 Μαΐου 2007


Το «F 14 – ΚΟΙΝΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ» σε συνεργασία με το Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) και επ’ ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου παρουσιάζει μία φωτογραφική διαδρομή στον ΒΒΚΚ.

Απαλλαγμένοι από την αυστηρή επιστημονική καταγραφή, με την αμέριστη βοήθεια των ανθρώπων του ΒΒΚΚ, οι φωτογράφοι του F 14 αντιμετώπισαν το θέμα –την πρόκληση μάλλον- της φωτογράφησης του βοτανικού κήπου με καθαρά φωτογραφικά-εικαστικά κριτήρια.

Παρατηρώντας τον ατελείωτο κύκλο της φύσης -γέννηση, ζωή, θάνατος- μέσα από το φυτικό βασίλειο δημιούργησε ο καθένας τις δικές του εικόνες, τη δική του ματιά, πάνω σε ένα θέμα ενδιαφέρον εικαστικά και πολύ επίκαιρο.

Από την απεικόνιση φυτών έως την τοπιογραφία του χώρου, από την καταγραφή δραστηριοτήτων έως ένα περίπατο στον κήπο, από το θαύμα της “γενέσεως” έως τα άδυτα των εργαστηρίων έχουμε εικόνες που καλύπτουν τις ορατές και τις αόρατες πτυχές αυτής της δημιουργίας. Τα δέντρα, τα φυτά, τα λουλούδια, το χώμα, οι δραστηριότητες των ανθρώπων, η επιστημονική έρευνα, το ευρύτερο περιβάλλον, τα χρώματα, οι μορφές, τα σχήματα αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται αυτή η φωτογραφική δουλειά.

Ο καθένας αφήνει τη φαντασία του να δουλέψει, τη ματιά του να περιπλανηθεί, τις αισθήσεις του να τον οδηγήσουν σε μία τελείως διαφορετική οπτική από εκείνη της απλής καταγραφής. Η αντιμετώπιση του βασιλείου αυτού ως όντος απόλυτα ζωντανού, πολυποίκιλου, αλληλένδετου, δημιουργικού, μας δίνει την ευκαιρία να κατασκευάσουμε πλήθος εικόνων, από καταγραφικές έως αλληγορικές, από αισιόδοξες έως πεσιμιστικές. Ίσως είναι και αυτό ένα μήνυμα, ένα καμπανάκι κινδύνου, που μας καθιστά όλους συνυπεύθυνους και μας καλεί να πάρουμε θέση πάνω στη χωρίς ευχολόγια προσπάθεια διάσωσης αυτού που οφείλαμε να μην το καταστρέψουμε. Του περιβάλλοντος.

Το «F 14 – ΚΟΙΝΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ» είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με αντικείμενο την προώθηση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας μέσα από σεμινάρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις, εκθέσεις και συνεργασίες με όλους τους φορείς που στοχεύουν στα ίδια οράματα και μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες.

1 σχόλιο:

Alopix είπε...

Καλορίζικο το καινούριο blog!