Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Αναγκαιότητα προστασίας της χλωρίδας της Πελοποννήσου. Συμπεράσματα.

Από τη σελίδα των Φαρμακοποιών Κιλκίς

Αναγκαιότητα προστασίας της χλωρίδας της Πελοποννήσου.

Αναδάσωση, διατήρηση και προστασία αυτοφυών φυτών της Πελοποννήσου, ειδικά των πυρόπληκτων περιοχών

nauplioΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο η επιστημονική διημερίδα για την αναγκαιότητα προστασίας της χλωρίδας της Πελοποννήσου, με έμφαση στις πυρόπληκτες περιοχές. Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αργολίδας, με την υποστήριξη του ΕΘΙΑΓΕ, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς και των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, συμμετείχαν φαρμακοποιοί, γεωπόνοι και περιβαλλοντικοί φορείς. Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των φαρμακευτικών συλλόγων της Πελοποννήσου.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας, κ. Παναγιώτης Μπαντανάς, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας αυτής που ξεκίνησε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κιλκίς, και στον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν ανάλογες εκδηλώσεις στην ευαισθητοποίηση των επιστημόνων και του κοινού.

Οι εργασίες της διημερίδας ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα με την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Μανώλη Μιτάκη, γενικού γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας, που αναφέθηκε στη σχέση εθνοφαρμακολογίας και βιοποικιλότητας.

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε η δρ Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ, υπεύθυνη Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων, η οποία έθεσε ως εθνική ανάγκη, τη δημιουργία βοτανικού κήπου σε κάθε φυτογεωγραφικό διαμέρισμα. Αναφερόμενη δε στην αξιοποίηση της φυτικής ποικιλότητας της Πελοποννήσου, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει καταγραφή, επισήμανση και συλλογή των αυτοφυών φυτικών ειδών με έμφαση στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, αξιοποίησή τους μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας, με στόχο τη βέλτιστη παραγωγή, και καλλιέργειά τους στην περιοχή προέλευσης. Τέλος, κρίνεται αναγκαία η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση διαφόρων ομάδων στόχων με τη μετάδοση πληροφορίας και γνώσης για τη χρήση και την ωφέλεια των φυτών.

Στην πιλοτική εφαρμογή της «Δημιουργίας θεματικού Βοτανικού Κήπου και της διαχείρισής του» αναφέρθηκαν στην παρουσίασή τους, η κ. Μαρίνα Παναγιωτίδου, γεωπόνος - αρχιτέκνων τοπίου, η κ. Δήμητρα Ζερβάκη, γεωπόνος ΜΒΑ, και ο κ. Χρήστος Οικονόμου, διαχείριση ανθρωπίνων πόρων. Πιο συγκεκριμένα, τόνισαν ότι «σκοπός της δημιουργίας ενός Βοτανικού Κήπου είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων, η διατήρηση της φυσιογνωμίας του τοπίου, η προώθηση της επιστημονικής έρευνας, η αξιοποίηση των αυτοφυών σε εφαρμογές (αρχιτεκτονική τοπίου, κηποτεχνία, πιλοτικές καλλιέργειες), η ανάπτυξη και προώθηση ήπιων μορφών τουρισμού και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».

Ο δρ Νικόλαος Κρίγκας, ερευνητής του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, επιστημονικός συνεργάτης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, και ο δρ Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επισήμαναν ότι «πολλά από τα φυτά της Πελοποννήσου διαθέτουν αρωματικές-φαρμακευτικές ιδιότητες, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ανθοκομικό ενδιαφέρον, μπορούν να χρησιμεύσουν στην κηποτεχνία και μπορούν να καλλιεργηθούν για την παραγωγή διάφορων χρήσιμων υλικών». Και συμπλήρωσαν πως αρκετά από τα ενδημικά φυτά της Πελοποννήσου είναι ιδιαιτέρως σπάνια και απαντούν σε μικρούς πληθυσμούς στη φύση. Οι πληθυσμοί τους κινδυνεύουν και είναι ευάλωτοι στις ανθρώπινες δραστηριότητες, την αστικοποίηση, την υπερβόσκηση, την εισβολή αλλοχθόνων ειδών, τις πυρκαγιές και τις κλιματικές αλλαγές».

Για τη μοναδικότητα και τις προοπτικές των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών της Ελλάδας, μίλησαν στην παρουσίασή τους ο δρ Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η δρ Διαμάντω Λάζαρη, λέκτορας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, και δρ Νικόλαος Κρίγκας, ερευνητής του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ. Οι ομιλητές τόνισαν πως «Η Ελλάδα έχει πλούσια χλωρίδα, πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ορισμένα από τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο. Τα φυτά αυτά αποτελούν προϊόν μεγάλης οικονομικής σημασίας για τη χώρα μας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προχωρήσουμε στην προστασία των ειδών σε ειδικές μονάδες και στην ενίσχυση της έρευνας στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, δίνοντας παράλληλα κίνητρα για την καλλιέργεια και την εμπορεία τους».

Το πρωί της Κυριακής, ο κ. Δημήτριος Δήμου, γεωπόνος, πρόεδρος του Συλλόγου γεωπόνων Αργολίδας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μπορούν να είναι μια εναλλακτική λύση τόσο σε περιοχές ορεινές, μειονεκτικές, αλλά και πεδινές». Και παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συμμετέχοντες παρουσίασε το στρογγυλό τραπέζι για την προστασία της χλωρίδας της Πελοποννήσου, το πρωί της Κυριακής. Κατά τη διάρκειά του συζητήθηκαν θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος μεταξύ των επιστημόνων που συμμετείχαν στις εργασίες της διημερίδας.


1 σχόλιο:

ermis είπε...

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς θερμός υποστηρικτής του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων