26/2/2008
Είναι απόρθητη σε πυρηνικό πλήγμα, σεισμό, πτώση αστεροειδούς ή κλιματική αλλαγή και θα προστατέψει όλες τις γνωστές ποικιλίες καλλιεργειών στη Γη
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, η νομπελίστρια Ειρήνης Ουανγκάρι Ματάι και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ εγκαινιάζουν σήμερα το Διεθνές Θησαυροφυλάκιο Σπόρων στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σβάλμπαρντ, 1.000 χιλιόμετρα νότια του Βορείου Πόλου.
Πρόκειται για μια «κιβωτό» απόρθητη σε πυρηνικό χτύπημα, σεισμό, πτώση αστεροειδούς ή κλιματική αλλαγή, που θα προστατέψει όλες τις γνωστές ποικιλίες καλλιεργειών επάνω στη Γη.
Θα φιλοξενήσει 4,5 εκατομμύρια είδη σπόρων και το κόστος κατασκευής της (6,3 εκατομμύρια ευρώ) ανέλαβε εξολοκλήρου η νορβηγική κυβέρνηση.
Η κιβωτός της παγκόσμιας χλωρίδας βρίσκεται 130 μέτρα βαθιά σε ένα βουνό στο Σπιτσμέργκεν, ένα από τα τέσσερα νησιά του Σβάλμπαλντ. Απέχει 1.000 χιλιόμετρα από τις ηπειρωτικές ακτές της Νορβηγίας και επιλέχτηκε για τη γεωλογική του σταθερότητα.
Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην περιοχή, αλλά η κατασκευή δεν «κατάλαβε» τίποτα.
Η κιβωτός της Αρκτικής θα λειτουργήσει ως εφεδρική αποθήκη για ένα παγκόσμιο δίκτυο 1400 τραπεζών σπόρων, που υποστηρίζεται οικονομικά από το Ίδρυμα Προστασίας Παγκόσμιας Ποικιλίας Καλλιεργειών.
ΔείγματαΤα δείγματα διατηρούνται στους -18 βαθμούς Κελσίου και ο χρόνος ζωής τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος. Τα μπιζέλια π.χ. διατηρούνται για 20-30 χρόνια, ενώ τα ηλιοτρόπια και τα σιτηρά αντέχουν έως και εκατονταετίες. Υπάρχουν σπόροι που μπορούν να διατηρηθούν και χίλια χρόνια.
Στην είσοδο του καταφυγίου υπάρχει το γλυπτό μιας πολικής αρκούδας, που είναι-σήμα κατατεθέν των Σβάλμπαλντ.
«Φιλοδοξούμε το μνημείο μας να ξεπεράσει σε διάρκεια τις πυραμίδες. Ακόμη κι αν για κάποιο λόγο κοπεί το ρεύμα, οι σπόροι θα μείνουν στην κατάψυξη 200 χρόνια», είπε Κάρι Φάουλερ, διευθυντής του Ιδρύματος Ποικιλίας Καλλιεργειών.
Σημειώνεται πως οι τράπεζες καλλιεργειών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν καταστράφηκαν εξαιτίας του πολέμου, ενώ πρόπερσι στις Φιλιππίνες τα δείγματα πλημμύρισαν από τυφώνα. Άλλο ένα αξιοθαύμαστο για την κιβωτό είναι ότι κατασκευάστηκε σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Από Εφημερίδα "Έθνος"
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ johnpapadatos@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου